Okategoriserade

Kanelbullar i långpanna

Att baka kanelbullar i långpannan gör att det går fort,lätt och man har snabbt ett gäng kanelbullar/ kanelrutor utan så stor ansträngning. Viktoria på viktoriasprovkök hade ett recept med förutom smör, socker och kanel även philadelphiaost i fyllningen. Här kommer hennes recept. Jag skar i längder och frös in istället för portions rutor men där gör man som man vill.

Kanelbullar i långpanna med krämig kanelfyllning

Du behöver:
100g smör
5 dl mjölk
50g jäst
1/2 tsk salt
1 1/2 dl strösocker
1-2 tsk nymalen kardemumma
Vetemjöl special tills degen släpper från kanterna

Fyllning:
200g naturella philadelphiaost
100g rumsvarmt smör
3 msk malen kanel
1- 1 1/2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker

Topping: 
Uppvispat ägg
Pärlsocker

Gör så här: 
Smält smöret i en kastrull och blanda ner mjölken.
Blanda ihop jästen med smör/mjölken, mjölken ska inte vara varmare än 37 grader, ju kallare mjölk ju längre jästid detsamma gäller jästen, du behöver inte ta i 50g jäst, jag brukar minska men då blir jästiden längre. Du kan även tillsätta smöret rumsvarmt om du önskar det. Jag gör lite olika.
Tillsätt sedan socker, salt och kardemumma.
Till sist tillsätter du mjölet men ta absolut inte i för mycket så bullarna blir mjölstinna, inte gott. Jag vet att många tycker det är svårt när måtten på mjöl inte står utmärkt. Jag tycker det är riktigt svårt att skriva exakt mängd då så mycket påverkar mjölmängden. Man vill inte det ska bli för mycket mjöl i degen. Jag brukar tillsätta en större mängd mjöl först, kanske 6-7 dl sedan någon dl i taget under knådning. Degen ska vara mjuk och smidig och du ska kunna ta i den utan att det kletar.
Kör sedan degen i maskin ca 10 minuter eller för hand funkar lika bra och du får muskler på köpet.
Låt jäsa till dubbel storlek.

Vispa ihop allt till fyllningen i en bunke, jag brukar använda en elvisp.

Kavla ut hela degen på ett bakbord, bred på fyllningen i ett rätt tjockt lager. Vi sedan ihop degen, lägg upp den på en plåt med bakplåtspapper. Platta ut degen så den nästan fyller upp en vanlig stor ugnsplåt. Klipp massor med jack i degen och stansa till sist ut lagom stora bullar. Tryck ner ända ner till botten av plåten. Bilder längre ner som visar.

Låt bullarna jäsa ca 30 minuter, pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 minuter på 200 grader. Håll koll på bullarna mot slutet, alla ugnar är olika. Bullarna ska få fin färg och bli genom gräddade så ha inte för bråttom med att ta ut dem.

Låt svalna innan du delar på dem.

Viktorias provkök

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s