Okategoriserade

Halloween vs Alla helgonsdag

Snart närmar vi oss höstlovet, halloween och alla helgons dag. För mig innebär det att hösten är här på riktigt och drar mot vinter. Man städar i trädgården och byter sommarplantorna mot ljung eller något annat höstligt.. Plockar fram ljus och eldar i öppna spisen. Jag förknippar inte högtiden med läskiga spöken, spindelnät och skelett men en och annan läskig pumpa kan jag tänka mig.

Jag tycker nog bättre om alla helgon helgen än halloween. Alla helgons dag är en högtid som hänger kvar från den tiden då Sverige var katolskt och vi hedrade våra helgon. I och med att Sverige blev protestantiskt och inte längre dyrkar helgon bevarades ändå högtiden och nu mer hedrar man sina döda nära och kära genom att tända ljus och göra fint på kyrkogården. En högtid som är lugn, skön och mysig utan häxkvastar och monster.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s