Okategoriserade

Adana kebab med tillbehör

Adana kebab

5-6p

Ingredienser:
800g lammfärs, med hög fetthalt
1st gul lök
2st spetspaprika
3st vitlöksklyftor
1 knippe persilja
1 ½ msk chiliflakes
1 msk paprikapulver
Salt & peppar

Silverlök med sumak & persilja:
2st silverlök ( jag hade rödlök)
1 liten knippe persilja
2–3 tsk sumak

Turkisk rödkålssallad:
Ett halvt rödkålshuvud
1 citron, saften
3 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
Smaka av med salt

Servera med: Orientaliskt tunnbröd eller libabröd, färsk mynta, persilja och tomatskivor

Gör såhär

Börja med rödkålssalladen. Strimla kålen tunt med mandolin eller med en osthyvel. Häll över salt och låt stå i någon minut. Pressa sedan in saltet i kålen med händerna i 2 minuter, kålen ska börja bli mjuk och släppa ifrån sig vätska. Tillsätt olivolja, vitvinsvinäger och saften från citronen och blanda ihop allt. Smaka av och låt stå i kylen minst 40 minuter innan servering.

Adana kebab

Lägg lammfärsen i en stor bunke. Skala och finhacka gul lök, vitlök, persilja och spetspaprika, lägg över grönsakerna på färsen. Tillsätt alla kryddor och bland ihop allt ordentligt. Trä färsen på grillspett och grilla spetten antingen på grill eller grillpanna i 3–4 minuter på varje sida. Det funkar även att grilla i ugn på 230° med grillfunktion i ca 12–15 minuter. Lägg spetten på tunnbröden så brödet kan suga åt sig fettet och saften från köttfärsen.

Silverlök med sumak & persilja

Skala och skiva löken tunt och lägg över på en tallrik. Finhacka persiljan och lägg det på samma tallrik som löken. Strö över sumak och blanda ihop allt ordentligt. Servera löken till Adana kebaben och rödkålssalladen i tunnbröd. Toppa sedan med några tomatskivor, färsk mynta och persilja.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s