Okategoriserade

Rågsiktskakor

Rågsiktskakor med mycket krydda är jättegott och påminner mig mycket om barndomens brödkakor som mormor bakade. Som hennes kommer de aldrig att bli att hon ibland även gräddade dom i stenugn gjorde dem oslagbart goda. Fördelen för mig/oss idag att vi har både frys och micro, tinar man dom där lite snabbt blir de som nybakade igen. Frys hade mormor med förstås men micro fanns inte när jag var liten och då tyckte man hembakt bröd blev torrt efter några dagar och ville helst ha köpebröd. Nu njuter jag av hembakt bröd till alla mina frukostar inget köpebröd här inte.

Mina rågsiktskakor

50 g jäst smulas ner i en bunke, tillsätt 2 tsk salt och en matsked honung. Jag använder färdiga brödkryddor ca 3tsk. Värm 5dl mjölk och tillsätt 0,5dl flytande smör och rapsolja. Lös jästen i lite av vätskan först och häll sedan ner resten. Rör i 5 dl rågsikt och fyll på med vetemjöl tills konsistensen är bra, släpper kanterna. Hellre för lös än för hård deg. Låt jäsa en timme.

Dela degen i fyra bitar och kavla ut dem till brödkakor. Nagga dem med en gaffel och låt jäsa 30 minuter.

När brödet jäser sista gången sätter du på ugnen på 220 grader. Grädda ca 15 min tills fin färg och de känns klara. Låt svalna under duk.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s